Työpisteen ergonomialla on huomattava merkitys niin työtehoon kuin työhyvinvointiinkin. Etätyön lisääntyessä moni on siirtynyt työskentelemään kotitoimistolla ja onkin erityisen tärkeää, että myös kotona huolehditaan työpisteen ergonomisuudesta. On helppoa jäädä tekemään töitä keittiön ruokapöydän ääreen tai sohvalle, jolloin työskentelyasento on usein epäergonominen ja riski selkäkipuihin ja niskajumeihin on iso.

 

Kotiinkin on kuitenkin helppo rakentaa työpiste, jossa ergonomia on huomioitu. Työpisteestä saa myös helposti muuhun sisustukseen sopivan sekä viihtyisän, kun valitsee sopivan työpöydän sekä tuolin. Kalusteiden lisäksi on saatavilla paljon apuvälineitä, joiden avulla voit säätää valaistusta, näytönkorkeutta, työasentoa sekä muita tärkeitä asioita, jotka työpisteen ergonomiassa on hyvä huomioida.

Lähes minne tahansa on mahdollista rakentaa ergonominen työpiste, sillä vastoin vanhoja käsityksiä, ergonomia ei ole vain tietty asento, tietty käsien asento ja tietty työskentelykorkeus. Tärkeää on se, että voit työskennellessäsi vaihtaa asentoa ja muistat tauottaa työtä. Työvälineet kannattaa sijoitella niin, että ne ovat ulottuvillasi sen mukaan, miten niitä tarvitset. Näyttö, näppäimistö ja hiiri ovat monen kotitoimiston tärkeimmät välineet huonekalujen jälkeen. Katsokaa tästä, millaisia ergonomisia vaihtoehtoja löytyy. Näytölle on saatavissa erilaisia telineitä, joilla voit säätää näytön korkeutta sen mukaan työskenteletkö istuen tai seisten. Hiiristä löytyy useita vaihtoehtoja ja kannattaa testailla sitä, mikä on itselle parhaiten sopiva. Mikäli työskentelet paljon seisten, kannattaa harkita mattoa jalkojen alle, jolloin saat paremman ryhdin ja jaksat seistä kauemmin.